dimecres, 6 de juliol del 2011

Els tudells

La dolçaina està formada per tres parts: canya, tudell i cos. Fins ací cap novetat.

Bé, buscant per l'internet he trobat tota classe d'articles dedicats al cos i les canyes (fabricació, materials, neteja, origen, manteniment, etc). Hi han molts i de molt variats.

En canvi, no he trobat res en rel.lació al tudell. En realitat sí que he trobat, però molt poca cosa.

Parlant en un gran coneixedor de la dolçaina, vaig traure la següent reflexió. (Espere que em perdone per posar-la ací).

"La fabricació del tudell està menyspreada per luthiers".

Hi ha un motlle estàndar que usen tots. El problema és que sobre eixe motlle trauen tota la varietat de tudells existents al mercat.

Vos posaré un exemple visual per a que s'entenga:
Imagineu que per a construïr una dolçaina en sol, agafem una en fa i l'acurtem:


 

Absurde, veritat?
Aquells que tingueu més d'un tudell comproveu, superposant-los, com el que fan és exactament això.



Possiblement la diferència siga mínima, però diferència hi ha. Si algú fera un anàlisi més profund possiblement apareixerien variacions del tudell. Tudell del 2 A, tudell del 3 B, tudell del 2 B ...

1 comentari:

alan ha dit...

molt interessant aquesta reflexió sobre els tudells.
m'agrada