dimecres, 25 de desembre del 2019

Olentzero

Extret de la viquipèdia:

"L'Olentzero o Olentzaro és un personatge de la tradició nadalenca basca. És un carboner mitològic que porta els regals el dia de Nadal a les llars basques. Es tracta d'una tradició, l'origen de la qual sembla ser la zona de Lesaka.

 [...]

Hi ha constància de l'existència al territori basc de la commemoració del solstici d'hivern i el renaixement de la natura i del sol. En aquesta línia, l'aspecte estrafolari, deixat i vell del personatge simbolitzaria el tempos passat i cremar-lo, manera habitual en la qual acabava la rua de la nit de Nadal, representa la destrucció de tota la relació amb el "temps vell" i l'arribada d'un temps nou. El pas d'un temps que mor a un de nou i ple de vida.

[...]

Era un personatge de llegendes relacionades amb el sincretisme entre la mitologia basca i les tradicions cristianes locals: un gegant o gentil que es converteix al cristianisme, dóna pas a les versions més modernes d'un carboner que vivia a la muntanya i a qui no li agradaven els nens. Quan baixava al poble a vendre carbó els nens s'amagaven d'ell. Al segle xx la figura de l'Olentzero va incorporar elements de les tradicions del Pare Noel i dels Reis Mags, convertint-se en un personatge que el dia de Nadal porta regals als nens."



He trobat la partitura per l'internete i l'he passada al Finale.


Y a quien defea la partitura,  que no la pedefea AQUÍ!


Ací l'enllaç al iutub per a escoltar una versió:


BONES FESTES A TOS I TOTES!!!